Hvordan nå dine mål

1 Comment

For å få mest mulig effekt ut av treningen, og også på andre områder i livet, kan det være lurt å sette seg mål og delmål. Det har vist seg at de som har klart for seg hva de ønsker her i livet, som skriver ned sine mål og planlegger veien dit, har mye større sjanse for å lykkes en de som ikke gjør det.

Se for deg at du står foran en trapp og på øverste trappetrinn er hovedmålet ditt. Den store drømmen din står der oppe og skinner og roper på deg;-) Så hvordan skal du komme deg opp dit?

IMG_2083-001

Hvordan gå fram for å nå dine mål

IMG_2078-001

Visualiser målet

Start med å se for deg hva du ønsker å oppnå. Visualiser at du har nådd målet ditt. Hvordan ser du ut, hva gjør du, hva føler du? Det må være et mål du kjenner at du virkelig ønsker, som står i samsvar med dine verdier. Ikke noe du gjør for at andre skal like deg eller for å innfri andres forventninger. Du må kjenne at det er noe du selv virkelig ønsker. Hvis ikke kommer du bare til gi opp ved første motbakke, for da har du ikke den rette motivasjonen. For motbakker vil det bli, og tunge dager og kanskje til og med smerte og tårer. Endringer kan være smertefullt. Men har du viljen, drømmen og kraften i deg så vil du klare enhver motgang underveis og til slutt nå målet ditt:-)

Ditt utgangspunkt

Når du skal starte bør du først finne ut hvor du står, hva som er ditt utgangspunkt. Da kan det være lurt å finne noe målbart å gå ut ifra slik at du kan måle underveis om det skjer noen endringer. Bare å se endringer underveis kan gjøre noe med motivasjonen og selvtilliten. Ofte kommer endringene fortere enn du tror:-)For å måle dine egne framskritt bør du ta jevnlige nye målinger, for eksempel 1 gang i uka.

Er målet ditt å gå ned i vekt kan du for eksempel bruke livvidde, liv-hofte-ratio, BMI eller vekt.  Andre liker å bruke et klesplagg man ønsker å komme inn i eller lignende.

Idrettsprestasjoner kan måles ved tidtaking, pulsklokke eller noe annet som kan måle akkurat det du er ute etter å endre.

Sett opp mål og delmål

Sett opp hovedmål og del opp hovedmålet i små delmål. Sett dato for når du bør oppnå delmålene og hovedmålet.

Målene du setter deg bør være realistiske, attraktive, konkrete og målbare. Mål som for eksempel; jeg ønsker å få en flatere mage eller spenstigere og slankere kropp blir for diffuse. Du vil aldri vite om du har nådd målet ditt. Målet bør være så konkret at du vet nøyaktig når du har nådd det. Slik at du kan stryke det ut fra lista di og feire seieren. Målene kan for eksempel være; Jeg ønsker å gå ned 5 kg. innen en viss dato, minske midjemålet til under 80 cm. eller oppnå en BMI på under 25 innen en viss dato. Husk at målene også bør være realistiske. Å gå ned 10 kg på 2 uker er hverken sunt eller realistisk. Det kan være lurt å først sjekke ut hva som er realistiske mål for deg før du starter.

Planlegg og legg opp veien mot målet.

Hva må til for at du skal nå målene dine? Du må legge en slagplan. Det er viktig at du tar hensyn til familie og livssituasjonen din. Del opp det som må gjøres for å nå målet i daglige detaljer slik at du vet nøyaktig hva du skal jobbe med, dag for dag, uke for uke. Bruk gjerne en ukeplanlegger hvor du skriver ned hva som gjøres og huk av når oppgavene er gjort.

Start i dag!

Ikke utsett det til i morgen, begynn i dag! Du kan finne hundrevis av unnskyldninger for at akkurat i dag ikke er den beste dagen å starte, men du vil finne like mange unnskyldninger i morgen og dagen etter, så det er bare å sette i gang!;-)

Hold fokus

Ikke mist målet ditt av syne. Ikke la fristelser og unnskyldninger komme i veien for å nå målet ditt. Vær målbevisst! Tenk etter om det du fyller dagene dine med bringer deg nærmere eller lenger fra målet ditt.

Feire seirene!

Sist men ikke minst, gi deg belønning når du når målene dine. Belønning er viktig! For hvert steg du tar opp trappen, for hvert delmål du oppnår, bør du feire deg selv. Nyt hvert trappetrinn og gi deg selv en velfortjent klapp på skulderen.

IMG_2081-001

Da gjenstår det bare å si lykke til, jeg heier på deg!;-)

En tanke om “Hvordan nå dine mål

  1. Tilbaketråkk: Veien til Helterennet – Motivasjon og mestring | glad kropp

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s