D-vitamin – for mye av det gode

Leave a comment

Det har vært mye snakk om D-vitamin i mediene i det siste. Under koronapandemien har D-vitamin blitt løftet frem nærmest som et vidundermiddel som skal gi deg superkrefter mot korona.

Det har nå blitt gjennomført mange studier på sammenhengen mellom D-vitaminnivået i kroppen og korona. Både med tanke på hvor lett man blir smittet og alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet. Flere studier har vist at det sannsynligvis er en sammenheng med for lavt nivå av D-vitamin i kroppen og alvorligere sykdomsforløp hos mange koronapasienter. Dette har derfor blitt et hett tema rundt omkring. Det har fått folks øyne opp for hvor viktig det er å få i seg nok av dette vitaminet. Problemet er nå at flere behandler seg selv som om de har D-vitaminmangel selv om de ikke har det. Få blir opplyst om faren ved å ta for mye D-vitamin. D-vitamin er et fettløselig vitamin. Denne typen vitaminer lagres i kroppen, i motsetning til vannløselig vitaminer hvor overskuddet skilles ut med urinen. Dette vil over tid føre til opphopning av vitaminet. Noe som etter hvert kan føre til D-vitaminforgiftning.

Dette fikk Robin smertelig erfare. Robin er i utgangspunktet en sterk og frisk mann som er opptatt av trening og å leve sunt. Han hadde blitt anbefalt av en kollega å ta D-vitamin, for det skulle være så bra for blant annet immunforsvaret. Robin fikk navnet på et nettsted hvor de solgte diverse kosttilskudd. Der fant han ulike varianter av D-vitamin tilskudd. Robin visste ikke helt hva han skulle velge så han kjøpte både dråper og oljer. Han var da ikke klar over det ekstremt høye D-vitamininnholdet i disse produktene. Han hadde heller aldri hørt at det kunne være skadelig med for mye vitaminer. Robin var nøye med å få i seg disse tilskuddene hver dag, i rikelige mengder. Han hadde gått på det en stund uten å kjenne symptomer på at noe var galt, da han plutselig en dag våknet opp på sofaen hjemme i leiligheten sin, forvirret og med en rar følelse i kroppen. Han husket at han hadde sovnet søndag kveld. Han regnet da med at han måtte ha sovnet for kvelden, og at det nå var mandag morgen. Men ute var det mørkt. Han strakk seg etter telefonen som lå på bordet, og den viste at klokken var ti på kvelden. Og det var ikke mandag, men tirsdag. Han ante ikke hva som hadde skjedd, men han skjønte fort at noe var galt, for kroppen fungerte ikke som den skulle. Han ringte en venninne og ba henne ringe ambulansen. Venninnen har senere fortalt at han snøvlet og snakket usammenhengende. Kort tid etter ble han hentet av ambulansen og kjørt til sykehuset. Der tok de diverse prøver av han. Det tok noen døgn før de oppdaget at han hadde skyhøyt nivå av D-vitamin i kroppen. Legen lurte da på hva han hadde gjort. Robin fortalte at han hadde inntatt disse dråpene og oljene som han hadde kjøpt på nettet. Legen reagerte på at disse produktene hadde kommet uten advarsel på det høye innholdet av D-vitamin. Han fortalte at han hadde vært borti flere tilfeller av overdosering av D-vitamin i det siste. Spesielt nå under koronaen.

Under utredningen på sykehuset viste det seg at Robin samtidig hadde hatt et hjerneslag. Symptomene på D-vitamin forgiftning og hjerneslag er så og si det samme og kan være vanskelig å skille. Overdose av D-vitamin kan blant annet gi symptomer som forvirring og mentale forstyrrelser. Det kan gjøre at flere kan gå rundt og føle seg veldig forvirret og glemske. Spesielt eldre. Også viser det seg at de bare har tatt for mye D-vitamintilskudd.

Overdose av D-vitamin kan gi hyperkalsemi, som igjen kan gi alvorlige symptomer i sentralnervesystemet, hjerte-kar og nyrer. Kronisk hyperkalsemi kan føre til nyrestein, og i alvorlige tilfeller gi nyresvikt, kramper, koma og død (helsedirektoratet.no).

I ettertid av hendelsen husker Robin flere rare ting han hadde gjort. Han hadde hatt mareritt om at han var innestengt og måtte komme seg ut. Sannsynligvis hadde han da deiset rundt i leiligheten, for det hadde resultert i flere blåmerker på kroppen hans. Han husket også at han hadde sendt masse meldinger og ringt rundt til flere. Han hadde også spist masse is. Da han kom hjem fra sykehuset fant han flere ispinner rundt i leiligheten.

Det er nå omtrent ett halvt år siden denne episoden, og Robin har iherdig trent seg opp både fysisk og psykisk. Først nå begynner han å komme til hektene igjen. D-vitaminforgiftningen resulterte hos han i akutt nyresvikt, leverbetennelse, for høyt kalsiumnivå og nesten hjertesvikt. Han har fått varige skader og må gå på medisiner resten av livet. Nå vil han advare andre om faren ved å innta for mye D-vitamin. Han sier at han sterkt fraråder folk å kjøpe D-vitamin dråper og oljer på nettet eller steder hvor man ikke kan få råd og veiledning av kyndig personell.

Anbefalt daglig dose D-vitamin for voksne er 10 mikrogram per dag. For eldre over 75 anbefales 20 mikrogram. Øvre trygge grense er satt til 100 mikrogram. 1 skje tran inneholder anbefalt daglig dose. Gode kilder til D-vitamin er sol direkte på huden og fet fisk. I tillegg er enkelte typer smør, margarin, matolje og melk beriket med D-vitamin (Helsedirektoratet.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s