Hvorfor jeg ikke tilbyr kostholdsplan lenger

Leave a comment

Mange ønsker en konkret plan for å gå ned i vekt. En slags fasit på hva de bør spise for å oppnå idealkroppen. Etter å ha laget haugevis av kostholdsplaner til folk, ser jeg at en slik skreddersydd kostholdsplan ikke er noen god løsning. De fleste som får en kostplan i hånden klarer kanskje å holde seg til den noen få dager eller uker før det sklir ut og gir opp. Jeg har spurt meg gang på gang: hvorfor funker ikke kostholdsplanen?

Da jeg startet som kostholdsrådgiver rett etter studiene ville jeg gjøre alt for å hjelpe klientene mine. Jeg ville helst bære dem på gullstol helt inn til mål og se gleden i ansiktet deres når de nådde målene sine. Selv om det vi lærte på skolen var at vi skulle hjelpe folk i små steg ville jeg gi det lille ekstra. Når folk ville ha hjelp til hva de skulle spise for å oppnå sine mål satt jeg meg ned og laget hele planen for dem istedenfor å veilede i de små stegene. Jeg sydde rett og slett puter under armene på dem. Ikke lurt. Jeg ble totalt utslitt og i tillegg så jeg at det ikke funket.

Jeg ble rett og slett en overivrig hjelper. Jeg ville gi en fasit på hvordan folk kunne oppnå sine mål, med to streker under svaret. Men kosthold er ikke matematikk. Det er ikke bare kalorier inn og ut. Mennesker er ikke roboter som bare kan programmeres til å gjøre det du vil og ferdig med det. Det er mange menneskelige faktorer som spiller inn og behovene er så individuelle. Livsstil, jobbsituasjon, hormoner i ubalanse, lite søvn, stress, medisiner og sykdom er noen av disse faktorene. Mat er ikke bare næringsstoffer og kalorier, men ulik mat vekker også følelser i oss. Mat er også kos og samhold.

Det en kostholdsplan ikke kan gi deg er det de aller fleste egentlig trenger: Motivasjon, mestring, veiledning og oppfølging. Blir man overlatt til seg selv med en kostholdsplan er det lett å bli demotiverende fordi man ikke klarer å holde seg til den til punkt og prikke. Det som er hovedgrunnen til at vi ikke klarer å legge om hele kostholdet på en gang er at vi er vanedyr. Selv om vi blir fortalt hva som er bra for kroppen vår er det ikke alltid det vi velger. Det krever selvdisiplin og energi å gjøre noe som ikke ligger i vanene våre. Det kan bli slitsomt å føre dette strenge regimet over tid når kroppen hele tiden drar deg tilbake til de trygge, behagelige gamle vanene. Det tar tid å endre vaner. Det krever tålmodighet og iherdighet. Derfor er en kostholdsplan hvor andre har bestemt hva du skal spise ikke noen god løsning.

Det som funker er å endre kostholdet i små steg til å passe akkurat deg og dine preferanser og behov. Og det er ikke gjort i en håndvending. Ved å finne ut hva det er med ditt kosthold som gjør at du ikke er akkurat der du ønsker å være kan du finne ut hvor du kan starte for å sakte men sikkert få det kostholdet som er best for din helse. Det bør ikke være en daglig kamp mot kiloene ved å nekte seg alt man syns er godt. Det handler om å ta vare på seg selv og samtidig bygge god helse. Den beste måten å gjøre det ved å endre en og en vane. I neste innlegg vil jeg skrive litt om hvordan man kan gå fram for å endre vaner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s