Hva er sunn mat? – Tanker rundt et sunt kosthold

Leave a comment

IMG_3956

Det finnes mange meninger om hva et sunt kosthold innebærer. Det finnes haugevis av kostholdsretninger og dietter der ute. Det er fort å bli forvirret. Men må det være så vanskelig å leve sunt? Hva er egentlig et sunt kosthold?

Et sunt kosthold er for meg et kosthold som setter akkurat min kropp i den beste tilstand den kan være i. Det som er sunt for meg behøver ikke å være sunt for deg, men noen generelle anbefalinger kan brukes for alle. Helsedirektoratet har kommet med 13 råd som kan legges til grunn for et sunt kosthold. Her er det vel og merke tatt utgangspunkt i friske mennesker uten særskilte behov, så med en gang man har behov i forhold til helsen som gjør at man må ta spesielle hensyn må man korrigere for dette. Disse rådene er utarbeidet i forhold til der vi har kommet innen forskningen i dag i forhold til hva som er et sunt kosthold. Dette endrer seg stadig med ny forskning som kommer til.

De 13 kostholdsrådene er kort oppsummert:

Råd 1: Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye

grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker

og energirike matvarer.

Råd 2: Det anbefales at man opprettholder balanse mellom energiinntak og energiforbruk.

Råd 3: Spis minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

Råd 4: Spis minst 4 porsjoner fullkornsprodukter hver dag.

Råd 5: Spis fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken.

Råd 6: Det anbefales at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet.

Råd 7: Det anbefales at man velger magert kjøtt og magre kjøttprodukter og begrenser

inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt.

Råd 8: Det anbefales at man velger matoljer, flytende margarin eller myk margarin.

Råd 9: Vann anbefales som drikke.

Råd 10: Begrens inntaket av tilsatt sukker.

Råd 11: Begrens inntaket av salt.

Råd 12: Kosttilskudd kan være nødvendig for å sikre næringsstoffinntaket for noen

grupper i befolkningen.

Råd 13: Det anbefales at alle daglig er i fysisk aktivitet i minst 30 minutter.

(ref. Nasjonalt råd for ernæring Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer 2011)

Dietter

Så lenge man har en frisk og normalt fungerende kropp trenger man ikke å spise mat for syke, tenker jeg. Diett er en unntakstilstand. Har du ingen spesielle plager eller særskilte behov så behøver du heller ikke å gå på diett. Er man i en tilstand hvor man må ta spesielle hensyn i forhold til kosten som for eksempel ved fedme, diabetes, høyt kolesterol, intoleranser, allergier eller diverse fordøyelsesbesvær kan det være hensiktsmessig å få en tilpasset diett. Da gjelder det å gå direkte på problemet og tilrettelegge i forhold til det og ikke starte på en vilkårlig diett som lover haugevis av gode effekter, som en del av disse motediettene. For mye eksperimentering kan bare gjøre vondt verre. Ved spesielle behov innenfor kosten kan det være lurt å få et tilrettelagt kosthold og bli veiledet og fulgt opp av ernæringsfysiolog eller kostholdsveileder, slik at man er sikker på at man følger dietten riktig og får i seg alle nødvendige næringsstoffer.

Mat kan være medisin, men jeg tror mange legger litt for mye i hva enkelte matvarer kan gjøre for og med kroppen. Jeg tror at et generelt sunt kosthold og en aktiv livsstil er det viktigste. Man bør leve mest mulig normalt og gjøre små endringer på ens vanlige kosthold for å gjøre det litt sunnere. Å begrense inntak av enkelte typer matvarer som har ugunstig effekt på kroppen og spise mindre tomme kalorier som kaker, brus, godteri og snacks kan være en god måte å bli litt sunnere på. Jeg tenker at et sunt kosthold er et kosthold som krever minst mulig hodebry. Det må være et kosthold man kan leve med.

Små grep, store forskjeller

Ta utgangspunk i den du er. Ta utgangspunktet i det kostholdet du har. Du må spise ting du liker, for hvis ikke du liker det kan du heller ikke leve med det.

Har man et kosthold hovedsakelig bestående av grove korn, nøtter og frø, frukt, grønnsaker og bær, belgvekster, magre meieriprodukter, egg , fisk og hvitt kjøtt. Får i seg begrensede mengder med bearbeidet og rødt kjøtt, salt og sukker og energirike matvarer. Har et jevnt måltidsmønster med ikke over 3-4 timer mellom hvert måltid, og i tillegg begrenser inntaket av halvfabrikata og tomme kalorier så er mye gjort, tenker jeg.

Det må også være lov å skeie ut litt innimellom. En streng linje uten å kunne kose seg med sine favoritter innimellom er ikke nødvendig. God helse handler ikke bare om hele tiden å følge strenge regimer med sunn mat og trening. En kropp som blir kjørt hardt og alltid blir nektet alt som man egentlig har lyst på tror jeg ikke er en sunn kropp. Det gjelder bare å begrense seg og i hovedsak spise sunt. Da kan man også unne seg godteri på lørdager og kake til fest 🙂

Det behøver altså ikke å være så vanskelig å leve sunt, små grep kan gjøre store forskjeller 🙂

Se også helsedirektoratets kostholdsråd: http://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kostholdsrad/Sider/default.aspx

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s