Frisk nok: Er det mulig å oppnå fullkommen helse?

Leave a comment

Frisk nok

«Livet har aldri vært – og vil aldri komme til å bli – smertefritt eller sykdomsfritt. Og de pasientene som lever best med sine problemer er gjerne de som aksepterer dette» (dr. Jørgen Skavlan).

Vi er friskere enn noen gang, men vi klager mer og er også mer sykemeldte enn noen gang.

Da min pappa lå på slutten med kreftsykdom, og vi kunne se at han vrei seg i smerter, spurte vi ham om han hadde vondt. «Den dagen man ikke har vondt noe sted er man død» svarte han tappert. Han klaget aldri gjennom sin tøffe sykdomsperiode, han var bare takknemlig for den hjelpen han fikk og viste stor glede for hver minste lille ting. Han satt også stor pris på de menneskene han hadde rundt seg. Det ga meg en oppvekker: Jeg er utrolig heldig som lever og har det bra:-) Det kan ofte virke som om de som faktisk har noe å klage for er de som ofte klager minst.

God helse handler ikke om å være helt fri fra noe som helst ubehag. Det handler om å akseptere sin situasjon og gjøre det beste ut av den. Bytte fokus fra sykdom til helse. Litt ubehag betyr ikke at man har en alvorlig sykdom, allergier o.l. Man trenger ikke en diagnose og en behandling for alt. Det skjer ting i kroppen hele tiden som vi ikke har mulighet til å ha fullstendig kontroll på. Det er menneskelig å føle ubehag på samme måte som velbehag. Livet går opp og ned. Man må tåle å stå i det, tåle å stå i livet selv om det ikke alltid bare er fryd og gammen. Alt kan ikke kureres. Mange har et for stort krav til helse. Vi skal oppnå fullstendig lykke og helse. WHO definerer helse som «en tilstand av fullstendig fysisk, psykisk og sosialt velbefinnende og ikke bare fravær av sykdom og svakhet». Er det virkelig oppnåelig? Jeg tror det gjør at folk setter alt for høye forventninger til helse. Det kan til og med virke som mange ikke engang tror at de skal dø.

Per Fugelli (Professor, uio) skrev i artikkelen «Den norske klagemuren» i Aftenbladet for en stund siden, om en TV-debatt om «krisen» i helsetjenesten hvor en av deltakerne hadde brutt ut i frustrasjon «med et stemmebånd som dirret av harme: Folk dør på sykehusene i dette landet! Ja, hvor ellers? For denne debattanten var døden en feilmelding»

Mennesker er ikke fullkomne. Vi er ikke perfekte, og vi skal alle dø!! Vi må lære å leve med en kropp som har feil og mangler og allikevel se at livet ikke er så verst. Vi er mer friske enn syke – det er mye mer som fungerer enn som ikke fungerer. Jeg tror at ved å flytte fokus til det som faktisk fungerer og ikke bruke så mye tid og energi på det som ikke fungerer så vil mange få det så mye bedre. Husk at det alltid er noen som har det verre enn deg 😉

Noen må leve med diabetes, noen med hjerteflimmer, høyt kolesterol eller cøliaki. Da gjelder det å legge opp livet på en slik måte at man kan leve best mulig med sine helseplager. Et godt tilrettelagt kosthold kan her være en av tiltakene som kan være nyttig. Bare det ikke tar alt fokus. For noen kan det nesten bli som en besettelse. Jeg tror at hvis fokuset hele tiden er på hva man kan spise og ikke spise og alt det som er farlig for helsa så er det med på å gjøre helsen og livskvaliteten dårligere. Det gjelder å finne en balanse og infiltrere et sunt kosthold og aktivitet inn i hverdagen uten å tro at maten skal gjøre deg fullstendig kvitt alle dine plager.

Livet er i all hovedsak godt. Fyll det med det som gjør deg og de rundt deg glade og vær takknemlig for det du har 🙂

«Livet er ikke det verste man har, og om litt er kaffen klar…»

Livet er ikke det verste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s