Det ideelle brødet

Leave a comment

Jeg er en brødelsker. Derfor er det ingen sjanse for at jeg noen gang kommer til å henge meg på LCHF (Low Carb High Fat) bølgen. I det norske tidsskrift for ernæring leste jeg nettopp om to studeneter i samfunnsernæring som hadde gjort en masteroppgave om korn(ref. Lilleberg & Jensen, Brød-fortsatt sunt?). Denne artikkelen finner du her.  Heldigvis for meg så kom de fram til, i sin oppgave, at brød fremdeles er sunt. Dessuten er det best for den bærekraftige utviklingen. Hvis vi alle skulle spist etter LCHF prinsippet ville det blitt enda mindre til de fattige landene. At vi her i den rike delen av verden har spist oss så fete at vi må ta enda mer av jordas ressurser for å spise oss tynne igjen er for meg helt feil. Hele korn, frø og nøtter i tillegg til frukt og grønt er en viktig del av et sunt kosthold. Jo lenger ned på næringskjeden jo flere vil kunne bli mette:-)

Når jeg handler brød i butikken kjøper alltid brød som har minst 3 «kakerstykker» på brødskalaen (minst 75% sammalt mel). Problemet er at industriprodusert brød ofte er glutenberiket og inneholder mye salt. Det beste er derfor å bake brødet selv. I denne masteroppgaven om korn hadde de kommet fram til den ideelle oppskriften på brød og da måtte jeg selvfølgelig prøve den. Dette brødet er ideelt satt sammen i forhold til våre største utfordringer i det norske kostholdet som er for mye energi, tilsatt sukker, salt og mettet fett og for lite kostfiber og antioksidanter. Dette brødet har en grovhetsgrad på 78% som tilsvarer 4 kakestykker på brødskalaen og det oppfyller nøkkelhullskriteriene med 3.5 g fett, 0.2 g natrium, 0 g sukker og 7.6 g kostfiber per 100 g.

I tillegg er det en enkel og lite tidkrevende oppskrift med billige og lett tilgjengelige ingredienser basert på lokale kornslag som bygg, rug og havre.

Brødet lages over to dager. Kjekt å bare kunne smelle sammen en deig på kvelden og steke det dagen etter. Man blir ikke avhengig av at deigen kan heve så og så lenge. Mange ganger syns jeg nesten at det er et heldagsprosjekt å bake brød. Nå kan jeg alltid ha en brøddeig klar i kjøleskapet:-)

Slik gikk jeg frem:

yi7ruJMcuqkV9IY7zUfOz1PTUIxKBMJGu5fW7n4O0kc

Dag 1:

Ingredienser:

1 l kaldt vann
12.5 g gjær
1 ss (10 g) flaksalt (ala Maldon)
2 dl (150 g) linfrø
4 dl (160 g) havregryn
3 dl (180 g) siktet hvete
4 dl (240 g) sammalt hvete
4 dl (240 g) samalt rug

  • Blandet sammen ingrediensene og lot det elte godt i 20-30 min i kjøkkenmaskin til deigen holdt godt sammen.
  • Lot deigen stå framme en time etter elting før jeg satt deigen inn i kjøleskapet i minst 12 timer.

Dag 2:

  • Satt ovnen på 200 grader
  • Fordelte brøddeigen i to former, smurt i olje
  • Lot brødene steke i 1 time og 15-30 min. til brødet slapp formen.
  • La brødene til avkjøling på rist og pakket dem inn i linhåndkle dagen etterpå
  • Ventet med å skjære i brødene til de var avkjølt

 0nx7nMhqdfrjllCEGkPnOi8DjDW6XXz_Qi5C3utCPTM

Sånn utseendemessig så er det vel ikke de peneste brødene jeg har sett, men så er det ikke det ytre som teller heller da 😉 , og smaken var kjempe god. Du kan jo prøve selv:-)

Brød-fortsatt sunt? : http://ntfe.no/15-tidsskriftet/nr-2-2013/77-brod-fortsatt-sunt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s