Usunt kroppsfokus

Leave a comment

Fedmeepidemien har fått mye fokus i media i det siste. Det blir satt i sammenheng med et samfunn preget av mye stillesitting og usunn mat. Samtidig har det vokst fram et kroppsideal som nærmer seg sykelig tynn. Det kan virke som om flere ligger i ytterpunktene av vektskalaen nå enn før, at man enten er veldig tynn eller veldig tykk. Før lå man mer jevnt fordelt over vektskalaen, slik det er naturlig for oss å gjøre.

Det å være tynn blir av mange nå oppfattet som om man har selvdisiplin og er vellykket, mens er du overvektig blir du fort sett på som lat med mangel på selvkontroll. Presset i media kan gjøre at noen presser seg ned til «idealvekten» mens de som ikke klarer det føler seg enda mer mislykket og kan gi opp og legge på seg enda mer fordi målet føles uoppnåelig.

Det usunne kroppsidealet kan være ødeleggende for folks helse. I reklamene blir man lovet å bli vellykket og vakker hvis man kjøper det og det produktet. Folk handler i desperasjon. De prøver dietter som lover at du skal gå ned mange kilo på rekordtid. Disse diettene kan igjen ødelegge den naturlige balansen i kroppen. Den ene dietten prøves etter den andre og jojo-slanking har blitt veldig vanlig. Man hører stadig om folk som går på diett. Folk har ikke tid til å gjøre små livsstilsendringer som gir en sakte, sunn og varig vektreduksjon. Folk forventer effektivitet og når målet er langt fra utgangspunktet føles det forlokkende med disse ekstremdiettene.

I tillegg til reklamer, artikler i blader og aviser om hvordan man kan gå ned i vekt på 1, 2, 3 har det også vokst fram disse «rosabloggerene» som viser deg hva du skal spise, hva du bør ha på deg, hvordan du skal leve og bo for å være vellykket. Unge jenter blir overbevist om at å følge disse rådene er den eneste veien til lykke. Noen få klarer å henge seg på dette «rotteracet» mens de fleste faller av og føler seg bare enda mer mislykket.

Fokuset på utseende, som preger samfunnet vårt i dag, er skremmende og går på helsa løs.Tenk om vi alle kunne begynne å akseptere at vi er skapt forskjellige, at vi kunne bli glade i kroppene våre akkurat som de er. Jeg tror at det er først når man aksepterer og er glad i kroppen sin at god helse kan vokse fram.

«Why fit in when you were born to stand out

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s