Farmor og hennes nydelige grovbrød

Leave a comment

Jeg må bare fortelle litt om min fantastiske farmor. Hun er mitt store idol. Et spennende menneske som er oppdatert på det meste, og er utrolig interessant å prate med. Hun har alltid mange prosjekter på gang. Hun er den perfekte husmor, men hun er også opptatt av at kvinner skal få utdanne seg og følge sine drømmer.

Jeg tror min farmor har en løsning på alt 🙂 Hun kaster nesten ingenting. Alt kan brukes til noe lurt, og hun får faktisk alltid bruk for det også. Rester kan bli til nydelige retter. Hun er helt fantastisk på kjøkkenet. Hos henne lukter det alltid nybakt. I en alder av 90 år baker hun fremdeles boller og brød hver uke og lager middag hver dag. Og der går det ikke i poser og halvfabrikata.

Jeg har lært utrolig mye av farmor. Hun har lært meg å bake og lage mat, strikke og hekleteknikker, hun har også lært meg å stoppe sokker og sy.

Hun strikker i et utrolig tempo. Noe vi virkelig har fått glede av i vår familie. Vi har alltid fått skryt av de flotte strikka plaggene som vi har fått av henne.

Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har en så herlig farmor som virkelig inspirerer meg og stadig får meg til å holde fokus på det som er viktig her i livet. Jeg tror vi i vårt bruk og kast samfunn kan lære mye av mennesker i den generasjonen som har opplevd sult og fattigdom. Ikke minst takknemlighet.

hjerte

Når jeg spør henne om oppskrift på noe godt hun har laget, har hun alltid problemer med å gi oppskriften konkret, siden hun alltid ”slumper litt”. Jeg har inntrykk av at det er det alle gode kokker gjør 🙂 Men jeg har prøvd flere av oppskriftene hennes, med mer eller mindre hell, og grovbrødet hennes er en av mine favoritter.

Oppskrift på farmors grovbrød:

 • 50 g. solsikkekjerner
 • 25 g. sesamfrø
 • 25 g. linfrø
 • Ca. 1 barneskje maltextrakt
 • Ca. 1 barneskje mørk sirup
 • 25 g. havregryn
 • 50 g. havrekli
 • 50 g. hvetekli (kruska)
 • 100 g. helkorn
 • Ca. 300 g. grovbakstmel
 • Ca. 500 g. sammalt hvete
 • Ca. 500 g. hvetemel
 • 1 l. vann
 • Ca. 3 dl. sur skummet melk
 • Ca. 2,5 sp. olivenolje
 • 2 pk. gjær
 • 1 barneskje salt

121

1. Kornene legges i bløt kvelden før, eller noen timer før.

125

2. Så blandes den oppbløtte kornblandingen med resten av ingrediensene oppi en kjøkkenmaskin. La den stå å elte i kjøkkenmaskina en stund, ca 10 min.

3. La så deigen forheve i ca 1 ½ time

4. Legg så deigen i tre brødformer og etterhev i ½ time.

007

5. Brødene stekes nederst i ovnen på 200 grader i 1 time

063

Her kan man justere litt med grovt i forhold til fint. Har man for eksempel halvparten fint mel og resten grovt tilsvarer det 2 kakestykker på grovhetsskalaen. ¼  hvetemel tilsvarer 3 kakestykker osv. Slik kan du selv justere brødoppskriften etter grovhetsskalaen.

grovhetsskala

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s