Gode relasjoner demper stress og gjør deg glad

Leave a comment

holdehender

I går var jeg på et spennende foredrag som handlet om hvor viktig det er med gode relasjoner. Det var organisasjonspsykolog Miriam Thorsell Næs som holdt et foredrag om hvordan vi kan påvirke oss selv og hverandre til det gode liv, både privat og på arbeidsplassen. Jeg ble virkelig inspirert av dette foredraget. Det fikk meg til å tenke på hvor viktige vi mennesker er for hverandre. Hvor ekstremt viktig det er å støtte hverandre og hjelpe hverandre til å bli gode. Hvordan vi gjennom å gi hverandre ros og støtte kan bidra til bedre livskvalitet, både for oss selv og for de rundt oss.

Det sies at vi mennesker er flokkdyr, og vi har et stort behov for å høre til i et fellesskap. Vi har alle behov for å bety noe for andre, å være viktige og å bli sett og hørt. Skam, konflikter, bekymringer og følelsen av å ikke høre til kan rett og slett gjøre oss syke.

Per Fugelli beskriver viktigheten av fellesskapet så fint med kommentaren: ” Ikke vær et ettall på jorden. Ta deg av flokken din” Vi er rett og slett ikke skapt for å være alene.

Se også: Fugelli og helsehysteriet

Vi mennesker liker ikke å bli avvist. Frykten for å bli avvist kan føre folk til total isolasjon. Man kan unngå å være med i sosiale fellesskap fordi man er redd for å få følelsen av å ikke høre til, å bli holdt utenfor og å bli avvist. Tenk om folk ikke skulle like det vi gjør, eller enda verre; den vi er. Da kan det fort bli en ond sirkel. Man tar rett og slett ikke sjansen på å bli sett og hørt fordi man er redd for at folk ikke skal syns at det er bra nok. Problemet blir da at hvis man lukker øynene i redsel for at det man vil se vil være vondt vil man heller ikke kunne se alt det gode. Man vil ikke kunne se de velmenende blikkene, de gode smilene og man vil ikke kunne kjenne varmen fra alle de menneskene som  vil en vel. Man må gjøre seg sårbar og åpne dører for å kunne slippe noen inn.

Man må være modig for å tørre å ta sjansen på å bli avvist. Det å ta sjansen på at et hei eller et smil ikke blir gjengjeldt krever mot. Man kan gi av seg selv, men det er ingen selvfølge at man får tilbake. Men hvis man tenker litt nøyere etter så har man vel heller egentlig ingenting å tape. Mange har lett for å undergrave sin egen betydning ovenfor andre. Man tenker kanskje at «det jeg sier har da ingen betydning for den personen. Han vet jo at han er bra.» Men det skal du ikke alltid regne med. Vi trenger hele tiden å få fylt opp tanken, og din positive kommentar kan være akkurat det vedkommende trenger for å få en bra dag og få inspirasjon og motivasjon til å fortsette med å gjøre det han er god på.

Thorsell Næs hadde ett artig eksempel her:

Det var et par som hadde vært gift i noen år som gikk til parterapi. Kona klaget på at mannen aldri sa at han elsket henne, hvorpå mannen sa; Jeg sa jo at jeg elsket deg da vi giftet oss, jeg skal si ifra hvis jeg forandrer mening.

Jeg syns det var ett så fint bilde på hvordan vi tar for gitt at andre vet hva vi tenker. De fleste av oss tenker ofte positive ting om andre. Men vi tar det kanskje forgitt at vedkommende vet at han/hun er flink på dette området fordi det jo er så åpenbart for oss. Men det er ikke sikkert at personen selv virkelig ser det. Vi må stadig minne hverandre på hvor bra vi er 🙂

Alt det vi gjør og sier har en effekt på omverdenen vår. Vi kommuniserer hele tiden. Det er viktig at vi er obs på hva vi kommuniserer. En ting er hva vi sier med ord, en annen ting er hvilke følelser som ligger bak ordene og hvilke følelser vi bringer fram hos andre. Det er viktig å ta hensyn til mottaker under kommunikasjon. Ordene vi sier er bare en liten del av det vi kommuniserer. Vi må være obs på at våre holdninger og følelser fort skinner igjennom. Derfor er det også viktig at vi er ærlige i vår kommunikasjon. Blir det sagt noe og ment noe annet så har vi mennesker evnen til raskt å oppfatte denne uoverensstemmelsen, og meningen bak ordene vil da bli mer vektlagt enn selve ordene som blir sagt. Du har kanskje opplevd å få kommentaren ”Jeg er ikke sur” hvor du uten problemer kan gjennomskue at denne kommentaren ikke stemmer overens med vedkommendes følelser.

Vi mennesker er veldig vare for holdninger. Vi merker fort hvordan mennesker som er glade i andre og tenker positivt om andre har lettere for å spre positive vibber til mennesker rundt seg. Vi har lett for å bli glade i positive mennesker. Vi blir glade i mennesker som genuint vil oss vel og som vi føler oss hørt og sett av. Derfor lønner det seg altså å være snill og grei og ekte mot mennesker rundt seg 🙂

Ved å gi ros og gode ord til mennesker du møter på din vei kan altså være med på å gjøre din og andres hverdag bedre. Men husk at det du sier må være sant, relevant og personlig. Så til sist vil jeg gi deg en liten oppfordring: Er det noen du beundrer for noe, om det er lite eller stort, så la dem få høre det 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s