Man blir ikke tykk av å være glad i mat

Leave a comment

Bilde

Jeg hører ofte at folk sier «Huff, jeg er så glad i mat». Som om det er noe negativt. Jeg ser ikke problemet med å være glad i mat. Tvert imot. Det du er glad i behandler du med forsiktighet og respekt.

Selv elsker jeg mat og jeg er nok litt over gjennomsnittet opptatt av mat 😉 God mat kan være en ren nytelse med gode smaker og lukter og som i tillegg er vakkert å se på. Det er nydelig med en perfekt stekt biff med masse grønnsaker og ovnsbakte poteter og ett glass rødvin på hytta om høsten, eller reker og hvitvin på brygga om sommeren. God mat kan gi en ekstra dimensjon av velvære og tilstedeværelse.

Jeg tror det er med en gang man begynner å se på maten som en fiende, når du begynner å krangle med maten at den ikke lenger er snill mot kroppen din.

Når du spiser ferske, gode, rene råvarer og tar deg tid til både å tilberede og spise den, og til og med kanskje sanker den selv. Det er da maten gjør deg godt. Når du nyter hver bit med andakt får også kroppen tid til å registrere metthetssignalene og du blir behagelig mett og tilfreds.

Et anstrengt forhold til mat kan gjøre at du nekter kroppen din mat i perioder for så å sluke mat som ikke er bra for deg. Sultsignalene vil da være så sterke at du ikke klarer å registrere hva kroppen egentlig trenger. Den vil bare ha mest mulig energi på kortest mulig tid og da ender du ofte opp med sukker- og fettrike matvarer. Du rekker heller ikke å registrere metthetssignalene før det er for sent slik at du overspiser og blir både kvalm og full av dårlig samvittighet etterpå.

Det er ingenting galt i å være glad i mat. Tvert imot syns jeg egentlig litt synd på de som bare spiser for å spise. Da får de også ofte ett ensidig kosthold. Man bruker ikke penger på å fylle opp kjøleskapet med fristende matvarer når man like gjerne kan ta en brødskive med syltetøy og en kopp kaffe fordi det glir lettest ned.

Jeg tror de som er glad i mat er heldige. Er man glad i mat er det også større sjanse for at man liker å stå på kjøkkenet og bruke tid på å tilberede maten: eksperimentere, hakke opp, smake til med krydder og dandere på tallerkenen. Selve matlagingen kan være en nytelse i seg selv.

Jeg tror egentlig at problemet er at mange er for lite glad i mat. Mat blir mishandlet og misbrukt i mange hjem.

Prøv å blande sammen salat eller grønnsaker i alle regnbuens farger, bruk krydder du aldri har brukt før, tilbred fisk og kjøtt på nye måter. Prøv nye typer fisk. Jeg tror ikke på de som sier at de ikke liker fisk. Da må de bare prøve nye typer og andre tilbredningsmåter. Mange forbinder fisk med tam, overkokt torsk med beinrester og kokte poteter. Prøv for eksempel å ovnssteke marinerte laksefileter på en grønnsakseng. Det er ekstremt mye god og næringsrik mat. Det er bare å prøve seg fram

Finn tilbake til matgleden så skal du se at du får en sunnere, gladere og slankere kropp 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s