En næringsrik og god frokost – en perfekt start på dagen

Leave a comment

Frokost heter på engelsk breakfast, og det er ikke for ingenting. Det betyr nemlig å bryte fasten. Om morgenen når vi skal begynne å virke igjen trenger kroppen ny ladning av energi og næringsstoffer. Dette er viktig for at hjernen og kroppen skal virke optimalt og for å få forbrenningen i gang. Et jevnt måltidsmønster med frokost som en god start er også viktig for å holde vekten i balanse. Hormoner som styrer appetitten gjør at hvis man går for lenge uten mat så vil man, på grunn av en sterk sultfølelse, velge mat som er mer energirike og inneholder mer fett og sukker enn ved et jevnt måltidsmønster. Man vil derfor kunne få i seg mer kalorier totalt sett i løpet av dagen. Så spis frokost!

Noen kan slite med å få i seg mat på morgenen og derfor vil jeg dele med dere min favorittfrokost. Jeg har sjeldent lyst på brødmat til frokost selv om jeg ellers er veldig glad i brød. Derfor har jeg kommet fram til den perfekte frokostkomboen som både er fristende og næringsrik.

Bilde

Superfrokosten består av:

  • Yoghurt naturell
  • Kornblanding (hjemmelaget, se under)
  • En neve hakkede valnøtter
  • En neve bær
  • Litt flytende honning
  • Evt. Litt cottage cheese for litt mer proteiner

Hjemmelaget kornblanding

  • 4 kopper havregryn
  • 1 kopp kokos
  • 1 kopp gresskarkjerner
  • 1 kopp linfrø
  • 1 kopp solsikkekjerner
  • 1 kopp skivede mandler
  • 2 dl. Ananasjuice
  • Kanel
  • Honning

Blandes og stekes på 150 grader i 30 min.

Hvorfor denne frokosten ikke bare smaker godt, men også gjør godt for kroppen din:

Yoghurt naturell

  • Påvirker bakteriefloraen i tarmen vår positivt slik at vi blir mer motstandsdyktige mot fordøyelsesplager og andre besvær og styrker også immunforsvaret mot sykdom.
  • Inneholder fullverdige proteiner
  • Inneholder B-vitaminer bl.a. B12 som er et viktig signalstoff og som fjerner betennelsesstoffer og avfallsstoffer i cellene og er viktig for bl.a. konsentrasjonen.
  • Viktige fettsyrer til bl.a. til å bygge cellevegger.
  • kalsium og fosfor og noe magnesium som alle tre er viktig for å styrke skjelettet
  • jod som er viktig for forbrenningen.

Kornblanding (korn, nøtter og frø)

  • Kornblandingen er fiberrik, noe som også kan være med på å påvirke tarmfloraen positivt.
  • Inneholder B-vitaminer som er viktig for at blant annet omsetningen av næringsstoffene skal gå som den skal.
  •  E- vitamin som er en viktig antioksidant som hindrer skader av fettsyrer i kroppen (spesielt i cellemembranen), E-vitamin er også med på å styrker immunforsvaret.
  • Mange viktige mineraler og sporstoffer (jern, kobber, krom, selen, sink, magnesium).
  • Antioksidanter som beskytter cellene mot skader.
  • Aminosyrer til å bygge viktige proteiner.
  • Sunne, umettede fettsyrer som blant annet kan dempe betennelsesstoffer i blodet og bidrar til at blodårene beholder sin smidighet og elastisitet.

Bær

  • Rik på C-vitaminer som er en viktig antioksidant og beskytter cellen mot skader fra frie radikaler og holder deg frisk og rask.
  • Flere mineraler og sporstoffer.
  • Antioksidanter. (ref. Pedersen m.fl. Grunnleggende ernæring 2009, Drevon m.fl. Mat og medisin, 2009)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s