Kast mindre mat

Leave a comment

Kaster mat

Er du som jeg, som handler inn store mengder mat slik at du ikke rekker å spise det opp før det blir dårlig og må kastes? Jeg har et problem med at jeg har et hjørnekjøleskap der det er det plass til utrolig mye mat. Derfor har det også lett for å hope seg opp, forsvinne bakerst i kjøleskapet og ikke bli funnet frem før den har blitt dårlig. I min generasjon, i vår del av verden, har de fleste av oss ikke vokst opp med matmangel og vi har ikke trengt å spinke og spare på det vi har. Vi lever i et bruk og kast samfunn og vi er livredde for å spise mat som er gått ut på dato eller ikke ser helt perfekt ut. Jeg kjenner jeg får vondt i magen når jeg kaster haugevis av mat samtidig som jeg ser at barn sulter i andre deler av verden. Min farmor var mitt store forbilde. Hun brukte stort sett alltid opp alt av matvarene hun kjøpte inn og tryllet fram utrolig mye god mat fra tilsynelatende ingenting. Dette gjorde henne til en fantastisk kokk, fordi hun ble nødt til å bruke fantasien og skape nye retter. Nå vil jeg følge henne eksempel. Blir du med?

Hvordan unngå å kaste så mye mat:

 1. Bruk rester etter middagen til lunsjen dagen etter.
 2. Ta utgangspunkt i det du har i kjøleskapet, fryseren og kjøkkenskapet når du skal lage middag.
 3. Ikke kjøp 3 for 2 og lignene tilbud på varer som ikke varer i en evighet.
 4. Sett opp en middagsplan en gang i uka. Ha denne som et utgangspunkt når du handler inn. Prøv å tenke hvordan du kan utnytte råvarene på best mulig måte ved å bruke noe av det samme i de ulike rettene.
 5. Ikke start på en kartong/boks før den første er spist opp bare fordi du syns det er bedre med en helt fersk variant.
 6. Ikke vær livredd for best før datoen. Best før betyr ikke at den ikke kan spises etter denne datoen. Bruk sansene dine. Du ser, lukter og smaker fort om maten ikke er bra. Og vil du ikke drikke melken etter utgått dato så kan den fremdeles brukes i matlaging.
 7. Ikke kjøp inn for mye forskjellig pålegg av gangen. Mye pålegg går raskt ut på dato. Spesielt kjøttpålegg, fiskepålegg og lignende.
 8. Frys ned rester. Omtrent alt kan fryses ned. Bananer som holder på å bli brune kan deles opp og fryses ned og brukes i smoothie, middagsrester kan brukes til middag eller lunsj en annen dag.
 9. Legg merke til hva du kaster mest av og kjøp mindre av denne varen.
 10. Ha alltid dine favoritt oljer, krydder og urter i hus slik at du kan mikse og trikse med de ulike råvarene.
 11. Bruk fantasien – kutt, bland og smak til.
 12. Søk etter inspirasjon til ulike retter i kokebøker, matblader, matblogger osv.

 

 

Ved å følge disse punktene kan du spare penger, få bedre samvittighet og i tillegg er det også lettere å lage sunne middager. Du vil bruke mer basic råvarer og ikke ferdige pakkeløsninger. Finner du litt fisk eller kjøtt i fryseren, pastaskruer/ris/poteter i skuffen og noen grønnsaker eller salat i kjøleskapet så har du et godt utgangspunkt til å lage mange sunne gode retter.

Har du noen flere gode tips til hvordan man kan unngå å kaste mat?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s