Hva er en ernæringsfysiolog?

Leave a comment

Jeg utdanner meg nå til å bli ernæringsfysiolog og har mange ganger fått spørsmål om hva det er for noe. Derfor tenkte jeg å gi en liten forklaring på det her.

Ernæringsfysiologi handler om matens påvirkning på kropp og helse. Hvordan maten fordøyes og brukes i kroppen. Jeg går et treårig fulltidsstudie som gir en bachelorgrad i ernæring, på 180 studiepoeng. Ernæringsfysiolog er foreløpig ikke en beskyttet tittel så mange kan kalle seg for dette uten å ha treårig utdannelse.

Det første året er medisin grunnfag som handler om cellebiologi, anatomi og fysiologi og sykdomslære. De andre to årene inneholder  ernæringsfag som omhandler biokjemi og energiomsetning, metabolsk regulering og vekt, de energigivende næringsstoffene og fordøyelse, klinisk biokjemi som omhandler de kjemiske reaksjonene i cellene ved nedbrytning av de ulike næringsstoffene og den overordnede reguleringen gjennom hormon- og nervesystemet. Videre har vi om vektregulering, kostholdsveiledning, ernæring gjennom livets faser, generell ernæring, vitaminer og mineraler og sport og ernæring. I tillegg har vi eksamen i vitenskap og forskning og psykologi.

Vi har praksis med veiledning fra en klinisk ernæringsfysiolog via skolen i tillegg til at vi oppfordres til å selv oppsøke relevant praksis under utdannelsen.

Avsluttende leverer vi inn en hovedoppgave.

Jeg har nå tre eksamener igjen. Det er sport og ernæring, ernæring i forhold til ulike livsstilssykdommer og psykologi. I tillegg har jeg praksis og levering av hovedoppgaven igjen. Akkurat nå er jeg litt pumpet etter eksamener i biokjemi, men jeg gleder meg til å ta fatt på de neste fagene siden det er emner jeg er spesielt interessert i.

Etter endt studie kan jeg jobbe med å tilrettelegge kostholdet til enkeltindivider eller holde undervisning for grupper, mest i forhold til insulinresistens og vektproblematikk. Som ernæringsfysiolog jobber man mest forebyggende. For å jobbe med syke på sykehus må man være klinisk ernæringsfysiolog som er en mastergrad. Det er foreløpig ikke mulig å ta de siste to årene for å få en mastergraden i Norge hvis du ikke tar alle fem årene på universitetet i Oslo. Men det er visst mulig at det vil komme en gang i framtiden. Jeg tror uansett at forebygging av livsstilssykdommer gjennom veiledning og tilrettelegging av kosthold er viktig for å snu trenden med økende overvekt og fedme og alle de sykdommene et dårlig kosthold medfører. Ikke bare ødelegger disse sykdommene og helseproblemene menneskers livskvalitet, men det koster også samfunnet mye penger gjennom medisinske og kirurgiske behandlinger når sykdommene og helseproblemene har oppstått. Diabetes er vårt århundres store folkesykdom, jeg ønsker å være med på å snu denne trenden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s