Hva er mat?

2 Comments

Mat er hverken din venn eller din fiende, mat er drivstoffet kroppen din trenger for å holde seg igang. Det er viktig å velge riktig drivstoff. Du heller jo ikke bensin på en dieselbil så hvorfor skal du ikke ta hensyn til din egen kropp på samme måte?

Sola gir alt liv på jorda energi. Planter trenger sol (og vann) for å leve, dyr og innsekter trenger planter for å leve, mange dyr, mennesker inkludert, spiser planter og kjøtt for å leve. Energien vi får fra sola forsvinner ikke, men forandrer bare form på veien. Når vi forbrenner mat bruker vi energien som ligger i bindingene mellom molekylene i de energigivende næringsstoffene; karbohydrater, fett og proteiner. Den energien som blir til overs etter at vi har benyttet oss av den energien vi trenger for å holde de indre prosessene igang og for fysisk aktivitet, lagrer vi som fett og litt glykogen i muskler og lever til senere bruk. Problemet er hvis det ikke blir noe senere bruk og lageret av fett hoper seg opp. Vi har en begrenset evne til å lagre glykogen, men fett kan vi lagre til vi omtrent sprekker. Det er viktig å huske på at både fett, karbohydrater og protein omdannes til fett hvis vi får for mye av det. Vi kan for eksempel ikke spise ubegrenset av proteiner, som mange tror. Heldigvis har vi noen mekanismer i kroppen som jobber hardt for å unngå at vi blir så fete at vi sprekker, men noen av disse signalene har vi en evne til å overse. For mange kan de psykiske følelsen være viktigere enn for eksempel metthetsfølelsen. Sult er vondere for kroppen og oppleve så den har vi lettere for å ta hensyn til. Dette kommer nok av at  gjennom evolusjonen har mangel på mat vært en større trussel enn for mye mat. Det er vi som har hatt evnen til å lagre mest fett som har overlevd. Det er nok også derfor kroppen alltid ønsker å være på den høyeste vekten den har vært på og det derfor kan være fryktelig vanskelig å gå ned i vekt og bli der. Mange kryper sakte men sikkert opp igjen etter endt slankekur, viser de fleste forskningsrapporter. Men det er ikke for å ta motet fra en som ønsker å gå ned i vekt at jeg sier dette, men det er for å gi et realistisk bilde av det hele og for å opplyse om at det kan være vanskelig. Det er viktig å ha fokus på varige endringer i matveien og vite hva mat er. Man må ikke ha potetløv og godetri for å kose seg. Kos kan også være å gå seg en tur i skogen, trekke inn frisk luft og la blodpumpa gå og med det  øke endorfinnivået – velværehormonet i kroppen. Det sies at man øker endorfinnivået i kroppen ved å spise sjokolade, men hvorfor ikke velge andre måter å øke det på som ikke har så mange dårlige bieffekter. Jeg tror at for mange som er overvektige og har fedme ligger det i hodet. Ikke det at man ikke skal kose seg med mat, for det skal vi. Det finnes utrolig mye god, ren mat der ute, som fisk, kjøtt, grønnsaker, frukt nøtter, korn osv. Vi trenger mat og derfor blir også kroppen glad når den får mat. Men velg rett type mat og spis når du er sulten og stopp når du er mett. Ikke spis når du er glad, lei deg, forvirret, sint, deprimert, skal kose deg osv. Klart det er lov med et kakestykke i selskap og en is i varmen på sommeren, men det som er skummelt er når det blir oftere og oftere. La lørdagsgodt være lørdagsgodt og ikke mandag-, tirsdag- onsdag- ,torsdag- , fredagsgodt, og søndasgodt…;-) Vi er ikke skapt for å spise godteri og kaker hver dag. Begrens det til fest (og hver dag er ikke en fest;-)) Så neste gang du blir litt «fysen», men egentlig ikke sulten så gå deg en tur eller finn på noe lystbetont, eller ta deg en frukt eller grønnsaker. Vend uvanene til gode vaner. Hva er det kroppen din egentlig trenger, er det egentlig mat eller er det rett og slett bare en klem?;-)

2 tanker om “Hva er mat?

  1. Liker måten du vinkler innleggene dine på. Du gir et helhetlig bilde og forståelse av matens betydning for kroppen både psykisk og fysisk. Jeg har forresten fylt bensin på en dieselbil en gang…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s