Helhetlig helse

Leave a comment

Ville bare dele noen tanker som kom opp, midt i eksamens-stresset. Når jeg først leser om kostholdets påvirkning på ulike sykdommer så dukket det opp noen tanker rundt dette, og hvordan psyken også kan spille en rolle her.

Fysisk_aktivitet_og_mental_helse

Jeg har akkurat vært syk. Riktignok bare litt forkjølet ett par dager, men for meg så er det nok til å slå meg helt ut;-) Typisk at dette kommer midt i eksamens-lesingen, så jeg ligger i vannrett stilling og leser til eksamen og synes ekstremt synd på meg selv. Når jeg er syk så har jeg en tendens til å stelle veldig godt med meg selv. Jeg får ett sterkt behov for å spise super sunn mat, bare drikke vann og grønn te og spise grønnsaksuppe. Det virker som at det er noe oppe i hjernen min som sier at her må det renses opp. Det er utrolig hvor finurlig vi er satt sammen. Jeg formelig kjenner hvordan immuncellene jobber fortere når jeg spiser grønnsakssuppa mi og hvordan alle avfallsstoffer kommer ut med detox-teen min. På slutten av sykdomsperioden så må jeg renses utvendig for da føler jeg at alle avfallsstoffene har kommet ut av kroppen min og ligger som ett tykt lag utenpå. Da tar jeg et langt varmt bad og renser meg grundig fra topp til tå, bruker masker både på hud og hår og smører meg inn med kremer. Når jeg så er frisk igjen får jeg et sterkt behov for å ut i frisk luft og bevege på kroppen min.

Dette føler jeg at er et godt eksempel på hvordan  det fysiske og psykiske henger sammen i forhold til helsen vår. Vi føler oss ofte bedre med en gang vi gjør en innsats for å ha det bedre.  Det samme skjer når jeg tar en skje tran til frokosten. Jeg føler meg frisk som en fisk i det jeg svelger tranen, selv om jeg vet at den ikke har rukket å gi noen effekt enda. Jeg bare vet at det er sunt og det er nok for meg 🙂

Jeg tror ofte det helhetlige ved å føre en sunn livsstil gir velvære i tillegg til den effekten den sunne maten gjør på kroppen. Det er jo også en grunn til at når man begynner å trene så ønsker man ofte å spise sunnere, fordi det henger sammen oppi hodet. Sammen gir trening og sunn mat en frisk og glad kropp og man kan rett og slett bli avhengig, for kroppen din elsker å bli stelt godt med.

Jeg tror også, når det gjelder helseprodukter, at hvis noen sier at noe funker for dem, så tror jeg på dem. Uansett om det er noen forskningsresultater som kan bekrefte det eller ikke. Det er ikke dermed sagt at jeg tror at det vil virke på meg. Det handler mye om hva man tror på. Jeg merker jo selv hvordan en dusj kan få meg fra syk til frisk på få minutter. Jeg vet jo at det ikke er vanndråpene som har noen magiske stråler som gjør meg frisk. Men det skjer noe oppe i hodet mitt, jeg føler velvære og det i seg selv er med på å gjøre kroppen min frisk. Så hvis noen sier til meg at; «det er ikke noen forskning som viser at man blir friskere av å ta seg en dusj», så vil jeg allikevel ta den dusjen og føle meg friskere 🙂

Kroppen er en helhet med både kropp og sinn. Det er fort å glemme hvor viktig psyken er i forhold til utvikling og helbredelse av sykdom, og også motsatt; hvordan smerter og somatiske sykdommer kan påvirke psyken vår. Det gjelder altså å tenke helhetlig helse for å holde seg sunn og frisk. Og husk at noe som virker for deg behøver ikke å virke for andre, og det som virker for andre behøver ikke å være feil fordi det ikke virker for deg 😉

Se også: Du skal ikke kimse av placeboeffekten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s